3D MODELIRANJE

V okviru kuharske knjige Skuham.si lahko pri receptu pingo piškoti zasledite 3D modele za oblikovanje piškotov. Z njimi smo želeli pripeljati tehnologijo v kuhinjo. Modele smo 3D modelirali in oblikovali sami.  Za vas smo v TehnoParku Celje pripravili delavnico 3D modeliranja. Kaj bomo počeli, si lahko prebereš spodaj?

V okvirju projekta smo svoje tradicionalne 3D modelčke za piškote. Prilagodili smojih tako, da so najlažji za uporabo ter tudi najbolj praktične. 3D model je sestavljen iz štirih glavnih komponent. Prvi del je okvir, s katerim režemo piškote, drugi del je plošča s katero odtisnemo vzorec, tretji je odtis in četrti je ročaj.  

Za prve tri dele smo narisali vektorske slike v formatu .svg. 

Spletna aplikacija za obdelavo 3D modelov Tinkercad omogoča uvoz vektorskih slik. V program smo dodali sliki, ki smo jo prej narisali v poljubljem risarskem programu z .svg formatom. Samodejno jih pretvori v 3D objekt, tako da jim doda še tretjo dimenzijo (višino).

S testiranjem smo poiskali optimalno višino modela, da smo lahko pravilno oblikovali piškote in dosegli da je odtis vzorca razločen. Hkrati smo pazili na ekonomičnost, da pri tisku ne porabimo preveč materiala.

Dostopnost